Pilotprosjekter med testfasiliteter i distriktene

I statsbudsjettet for 2022 satte regjeringen av 40 millioner øremerket «testfasiliteter i distriktene».  Målet med prosjektet er å etablere noder under ordningen Norsk katapult. MTNC på Raufoss og Kongsberg Innovasjon ser muligheter i et tettere samarbeid.

 

 

 Med katapult-nodene vil flere bedrifter få lettere tilgang til mer testfasiliteter og industrikompetanse. Katapult-sentrene og de nye nodene bidrar til mer bærekraftig omstilling av norsk næringsliv. Det er nødvendig for å nå de nasjonale klima- og eksportmålene! Dette gleder jeg meg til å følge videre, sammen skal vi få til store ting, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

 

Tett knyttet til katapult-sentrene
Det ble etablert mellom åtte pilotnoder som resultat av prosjektet. Noder som skal ha et nært samarbeid med flere av de eksisterende katapult-sentrene, samt et større geografisk nedslagsfelt.

– Målet er å bidra til bærekraftig omstilling av norsk næringsliv, og at dette blir et bidrag til at Norge oppnår sine klima- og eksportmål. Kunnskapsgrunnlaget man får gjennom pilotene skal danne grunnlag for etablering av en permanent nodestruktur, en langsiktig satsing under Norsk katapult, sier direktør Industri Gaute Moldestad i Siva.

 

MTNC og Kongsberg Innovasjon = sant
En milepæl for samarbeidet er en signert samarbeidsavtale mellom Manufacturing Technology og Kongsberg Klyngen.

– Vi gleder oss til å samarbeide tett fremover, og er overbevist om at vi kan gi verdifulle bidrag til utvikling og omstillingen av norsk industri for fremtiden, sier Katapultleder Emma Østerbø.

Pilotprosjektene er rettet mot innovasjonsmiljøer i distriktene hvor det finnes kapasitet, kompetanse og testfasiliteter, og det kan søkes om inntil seks millioner kroner per pilotnode i en periode på 12-18 måneder.

– Miljøet på Kongsberg og Raufoss står godt rustet til å levere, understreker Østerbø.