En industriell vekslingsside

Hva gjør at noen kommer raskere i gang med en industrialiseringsprosess? At noen unngår fellene som andre tråkker rett i? At noen blir seriegründere mens andre «feiler»? – Finnes det en metodikk som kan bidra til at flere prosjekt lykkes? Industrimiljøet på Raufoss tok på seg utfordringen med å finne arbeidsmodellen som «garanterer suksess».

Med 250 år samlet kompetanse og erfaring, har en gruppe i regi av SIVA og Katapulten på Raufoss (MTNC), satt seg som mål å utvikle og verifisere en arbeidsmodell, som grunnlag for økt industriell verdiskaping i Norge. Målgruppen er gründerbedrifter som er tilstrekkelig modne for å ta steget mot produksjon i egen regi, eller etablerte bedrifter som går inn på nye og ukjente produksjonsområder.

Arbeidsgruppas medlemmer har vært pionerer i et industrimiljø på Raufoss som har gått fra storkonsern med fokus på forsvarsmateriell i gamle Raufoss ASA, brutt opp i flere ulike selskap som hver for seg har utviklet seg som leverandører med spisskompetanse på det internasjonale eksportmarkedet. Med nasjonal og internasjonal spisskompetanse fra tidlig 70-tallet innen automatisert vareproduksjon, skal man bidra med sin kompetanse for å hjelpe andre.


Prosjektgruppa i samarbeid med Topro elektronikk. Gruppa består av prosjektleder Tor Henning Molstad (grå genser) og herrene til høyre; Roger Øversveen, Arne Kolbu og Jens Arild Olerud.

Et rigget økosystem
– På Raufoss finnes et økosystem for å bistå nyetableringer med rådgivning, inkubator og finansiering. Og gjennom Katapulten i Raufoss Industripark finnes en kompetansebase med tilgjengelige industrieksperter. På toppen har vi forskning og utvikling i SINTEF, industriklyngen NCE Manufacturing og TotAl-gruppen. Dette systemet er rigga for å gå løs på nettopp denne oppgaven, sier Emma Østerbø i MTNC som er ansvarlig for gjennomføringen av prosjektet som har fått navnet Industriell Vekslingsside.

Bestillingen og finansiering skjer i regi av SIVA. Målet er å finne den nevnte standardiserte modellen som kan sørge for at flere bedrifter kommer i gang med industriell produksjon. Gjennom en verifisert arbeidsmetodikk og et «proof of concept» som viser at dette er mer enn teori på et papir, skal metodikken testes på en bedrift med et konkret og relevant prosjekt. Teorien skal fungerer i praksis.

Topro elektronikk som pilot
Siden våren 2022 har den utpekte «ekspert-gruppa» gått metodisk til verks gjennom å hente inn teori, kombinert med relevant erfaring «fra gulvet og opp». De som har gått i skoa. Kvalitetssikrede modeller som har vist de har livets rett, og som er spisset til akkurat dette konkrete formålet.

Topro elektronikk sitt prosjekt med ny elbillader- Amina – fungerer som «testkanin» og pilotkunde for gruppa. Her vil Topro få omfattende bistand og sparring i den nevnte oppstartsfasen, samtidig som de bidrar med feedback og innspill til arbeidet. Med disse tilbakemeldingene og en finjustering av metodikken, vil gruppa gå løs på ny pilotkunde med større geografisk avstand fra økosystemet rundt Raufoss.

En nasjonal modell
Sluttresultatet som skal presenteres innen sommeren 2023, skal bli en arbeidsmodell som kan benyttes i alle katapultsentre og SIVA-miljøet i hele landet, men med et tyngdepunkt i kompetansemiljøet for vareproduksjon på Raufoss. Det er et stort behov for å øke kompetansen og oddsen for å lykkes med manufacturing i Norge. Regjeringens ambisiøse mål må møtes med konkrete tiltak. Derfor er oppgaven nå å identifisere suksessfaktorer for industriell etablering, og hvilke aktører som må involveres i denne typen prosjekter.

Mye er endret i ei produksjonslinje siden tidlig 70-tallet, men kompetanse innen effektive automatiserte prosesser er tidløst. Fra Topro har man Klaus Hamar (med caps) og Even Myhre (helt til venstre i bildet).