Additive manufacturing og sammenføying

MTNC tilbyr:

  • Additive og hybrid tilvirking med Laser Metal Deposition teknologi som nå er tilgjengelig gjennom katapulten: Lastersveising (wire, puler, kun laser), laserherdin og laserskjæring.
  • Kombinasjonen mellom produktutvikling, materialteknologi, produksjonsteknologi og dataprosessering for riktig produkt.
  • Kan brukes på en rekke materialer, for å utvikle verktøy, reparere deler og lage nye produkter i industriell applikasjon.
  • Friction Stir Welding er en metode som er utviklet i TWI i 1991, som nå er tilgjengelig i katapulten.
  • Solid state bonding øker muligheten for å bruke aluminiumen i industrielle applikasjoner som krever høy styrke, og der korrosjonsbestandighet og lav vekt er viktig.
  • Brukes der sammenføying er påkrevd for å lage produktene, og der tradisjonell sveising ikke er mulig fordi det forringer materialene.

 

Hva er additiv tilvirking?

Additive tilvirking er en kompleks produksjonsmetode som krever høy kompetanse og riktig produkt. Men brukt på riktig måte er det svært så effektivt. Man kan både reprodusere deler som det ikke finnes digitale tegninger av, man kan reparere og forsterke deler som har blitt ødelagt og man kan konstruere helt nye produkter med smarte innvendige geometrier som tradisjonell maskinering ikke klarer.

 

Hva er sammenføying?

Sammenføying er et undervurdert område. For et menneske så er sammenføying ved bolt og skrue en av de enkleste metodene. Dette er en svært avansert operasjon å automatisere. Dvs at produktdesign med for eksempel sveis som sammenføyingsmetode enklere kan automatiseres, og dermed øker sannsynligheten for at vi kan produsere det her i Norge til en globalt konkurransedyktig pris.

Friction Stir Welding er en metode som ikke svekker metallet egenskaper da temperaturendringen er relativt liten. Metoden fungerer på alle metaller, men utstyret i MTNC passer best for lettmetaller, og er den eneste maskinen av sitt slag i Norge.