Maskinbyggere hekta på roboter

Flott artikkel om INTEK i AMNYTT magasin, hvor også samarbeidet med MTNC nevnes.


Intek har drevet med automatisering i 40 år. Allerede i 1984 leverte de sin første robot. – Bedriften har jobbet tett mot de fleste firmaene i Raufoss-industrien, hvor godt over 90 % er produkter til eksport, og som er verdensledende i sine felt, sier Per Anders Aannerud Grøtberg hos Intek.

Klynger er superviktig

Klynger finnes i nær sagt alle felt innen norsk industri, og Per Anders mener at det tidvis er viktig å ha dem med seg på laget. Og at de ofte fungerer på samme måte som Olympiatoppen gjør for norske idrettsutøvere.

– Vi må spille på lag alle sammen, ta det litt som et “VM i industri”. Å lære av hverandre, å tørre å dele informasjon med hverandre, samarbeide på tvers av industriene, ikke alle har mulighet til å sitte med all kunnskap om alt. Dette er viktige faktorer for å oppnå optimale resultater. Gode eksempler på dette er hva SINTEF, NCE Raufoss, NTNU, NFR, Innovasjon Norge, NHO og Katapulter har fått til med sine samarbeid på tvers.

Ny læringsarena

En utfordring, ifølge Grøtberg, er å få nok kompetanse på fremtidens arbeidere. – Det er derfor veldig positivt at slik som Raufoss Videregående i partnerskap med Fagskolen Innlandet tar grep for å styrke dette. I godt samarbeid med industrimiljøet på Raufoss, er et av byggene blitt gjort om til en læringsarena hvor undervisning i dagens og morgendagens produksjonsmetoder og teknologi blir gjort tilgjengelig, forteller han.

Les hele artikkelen her (side 13-19)

AIV-er klare for oppdrag hos Corvus i Bergen. Foto: Intek