En pådriver for teknologisk utvikling siden 1917

I 2015 solgte Teknologisk Institutt alle sine operative enheter til Kiwa, et ledende internasjonalt TIC-selskap som leverer tjenester innen testing, inspeksjon og sertifisering. Hele salgssummen reinvesteres i norske SMB-bedrifter med et formål om økt produktivitet, verdiskapning og konkurransekraft i norsk næringsliv. Bak står Stiftelsen Teknologiformidling. 

Det går hurtig i næringslivet, og det er viktig at bedriftene tilpasser seg utviklingen. Vi tror ikke på store programmer. Fleksibilitet og praktisk jobbing er viktig for oss, og vi styrer etter resultater, sier Ingrid Gjerdene, daglig leder i Stiftelsen Teknologiformidling. 

– Vi involverer oss der vi mener det er nødvendig, og med fleksible søknadsprosesser. Vi fokuserer på prosjekt hvor vi utgjør en forskjell. Vi kan ikke fullfinansiere, men være en utløsende effekt, fortsetter hun. 


Grete Halse er forretningsutvikler i Stiftelsen Teknologiformidling og deltok på samlingen på Raufoss 28. mai.

 

Stiftelsen Teknologiformidling
Stiftelsens formål er å bidra til at små og mellomstore, etablerte bedrifter, lykkes i teknologisk omstilling. Bedrifter som ser behovet for et utviklingsløft for å hevde seg videre. Digitalisering, robotisering og kunstig intelligens kombinert med samfunns- og bærekraft er nøkkelord. Prosjektene som støttes, må vise vilje til delingskultur slik at prosjektets resultat fører til verdiskaping for flere enn de involverte. 

 

Åtte år etter salget har stiftelsen bidratt økonomisk i mer enn 30 prosjekt. Med lav risiko er det midler som raskt skal i omløp, og man har styrke til å kjøre mange flere i årene som kommer. 


– Vi går inn med ren støtte, og spenner over bransjer og områder hvor midlene våre kan utgjøre en forskjell. Gjerne miljøer med erfaring og nettverk. Organisasjoner med gjennomføringskraft og dyktige prosjektledere. Derfor er miljøet på Raufoss så interessant,
forklarer Gjerdene.

 


Ingrid Gjerdene, daglig leder i Stiftelsen Teknologiformidling, ser på Raufoss-miljøet som viktig i forståelsen for bruk av teknologi i industrialiserte prosesser.

 

Hjelp fra de beste
Ti bedrifter fra hele landet deltar i «Prosjekt-RAUT» – Radikal automatisering. Et prosjekt som skal bidra til økt industriell verdiskaping i Norge ved hjelp av automatisert industriell produksjon. Stiftelsen bidrar med midler.  

Hensikten er å løfte bedriftenefor å styrke den globale konkurransekraften, og bidra til at de raskere og rimeligere evner å utvikle ideer fra konseptstadiet og frem til markedsintroduksjon. 

Katapulten i Raufoss Industripark (MTNC) leder prosjektet, og «industrieksperter» fra blomstringsperioden i Raufoss ASA på 80- og 90-tallet, bidrar inn i prosjektet. 

 

– Automatisering og prosesstyring, og de beste folka, er avgjørende for norsk industri. Miljøet på Raufoss, med sin kompetanse og nettverk, gjør dette til et godt prosjekt. Metodikk ervervet fra de største og beste, delt med de mindre bedriftene, er en suksessoppskrift som vi har tro på. 


– Og gjennom en god spredning i bedriftene, fra Bodø i nord til Kristiansand i sør, er dette et prosjekt vi ser på som vellykket fra stiftelsen sin side. 
 

– Sitter det bedrifter der ute med gode prosjekter, så må de bare ta kontakt med oss i Stiftelsen Teknologiformidling, vi vil gjerne ha flere søknader, avslutter Gjerdene. 

 

Les mer om Stiftelsen Teknologiformidling