Satser på framtida gjennom industriell innovasjon

Global konkurransekraft er viktigere enn noen gang. Gjennom Katapulten på Raufoss viser man ambisjoner med oppstarten av “Prosjekt-RAUT” – Radikal automatisering. Ti bedrifter fra hele landet sikter mot å videreutvikle og forbedre egne industrielle produksjonsprosesser. Målet er økt verdiskaping, konkurransekraft og en styrket posisjon. 

Fra Konsept til konkretisering
“Prosjekt-RAUT” har en ambisjon om å endre hvordan norske bedrifter tenker og implementerer automatisering i sine produksjonslinjer. Med støtte fra Siva og Stiftelsen Teknologiformidling, har hver av de ti bedriftene engasjert seg i et løp ledet av et ekspertteam fra Raufoss-industrien, kjent som “Team-Industrieksperter”. Dette teamet, bestående av fagfolk med hundre års kombinert erfaring, tilbyr veiledning gjennom hele prosessen.

 


Tom Wasenden (tv.) og Roger Øversveen (nr 3 f.h.) er to av indusøriekspertene som deltar i prosjektet


Gjennomføring og Innovasjon

Bedriftene er spredt over hele landet og inkluderer navn som Østlandske Lettmetall, Norcable, og Rapp Bomek. I løpet av de siste månedene har bedriftene gjennomgått en såkalt industriell vekslingsside (IVS). Dette involverte besøk fra industriteamene, hvor man i fellesskap gjennomfører en workshop for å spisse hvert enkelt prosjekt. 

Øktene har ikke bare vært en mulighet for å dele kunnskap og erfaringer, men også å identifisere og takle spesifikke utfordringer innen bedriftenes produksjonsprosesser.

Det overordnede målet er å prioritere forbedringstiltak som sikrer en vellykket og effektiv implementering av nye automatiserte systemer. 

 


Hos Wopas benytter man naturlig tre som råvare i kombinasjon med resirkulerbar drikkevannsplast. Slik får man kraft og belysningsstolper med lang levetid.


Neste Steg – samling på Raufoss

Bedriftene skal gjennomføre en ny samling på Raufoss, hvor erfaringer skal deles, måle fremgang og planlegge neste fase av prosjektet. 

En som har vært tett på i prosessen er prosjektleder Kristine Skattum, forretningsutvikler i Vaager Innovasjon. Med sin industribakgrunn loser hun bedriftene gjennom prosjektet.  

– Møtet med de ulike bedriftene har vært både spennende og lærerikt. Det å se potensialet som ligger der, mulighetene for utvikling og forbedring, er utrolig motiverende, sier Skattum og fortsetter; 

– Slike diamanter er det mange av rundt i Norge! 

– Bedriftene er motiverte, og er klare for å ta de grepene som kreves for å løfte ytterligere. God fremdrift og tiltaksplaner for det man raskt kan ta tak i, men også tiltak som gir høy effekt, men noe lengre tid å få gjennomført.  

 


Kristine Skattum er en av prosjektlederne som leder ti prosjekter fra Katapulten på Raufoss.


Økonomisk og teknologisk samspill
 

Prosjektet er delfinansiert av bedriftene selv, men hadde ikke vært mulig uten støtte fra Siva og Stiftelsen Teknologiformidling. Dette understreker betydningen av samarbeid mellom offentlig og privat sektorer for å fremme teknologisk utvikling i norsk næringsliv. 

“Prosjekt-RAUT” er et eksempel på hvordan Norge kan ta en proaktiv tilnærming til industriell innovasjon. Ved å radikalt transformere produksjonsmetoder åpner det for nye muligheter og styrker landets globale konkurransekraft. For små og mellomstore bedrifter spesielt, senker dette barrieren for investeringer i fremtidsrettede løsninger, et viktig steg mot bærekraftig vekst og økt eksport.  

– Basert på det som har kommet frem gjennom første runde, og engasjementet fra både bedriften vi bistår og “industriekspertene” i Katapulten, er jeg overbevist om at vi sammen evner å løfte bedriftene, avslutter Skattum. 

 


“Flere hundre år” med ekspertise bidrar fra Raufoss-industrien. Slik skal det skapes vekst og mulig økt eksport.
Disse bedriftene deltar i prosjektet: 
Østlandske Lettmetall, Norcable, Rapp Bomek, Wopas, CosCluster, Nortrafo, Foss mekaniske verksted, EMV Construction, Lysaker og Thorrud og TKS.