Ny norsk løsning mot kolikk – kan revolusjonere hverdagen for småbarnsforeldre
Foreldre til kolikkbarn vet altfor godt hvordan følelsen av desperasjon preger hverdagen når barnet skriker uavbrutt. Det finnes ingen enkel løsning, og rådene fra helsevesenet er ofte å holde ut. Nå har en norsk oppfinnelse potensialet til å revolusjonere livet til småbarnsforeldre.
Fra fortvilelse til løsning
For 14 år siden opplevde fembarnsmoren Eleni Menti Larsen og mannen Terje, kolikk med sitt første barn. Alle mulige metoder for lindring ble prøvd. Helsestasjonen kunne ikke tilby noe form for hjelp, og de ferske foreldrene følte seg fullstendig hjelpeløs. Ti år senere, da tvillingene ble født, var marerittet tilbake.
– Før tvillingene fikk vi to barn hvor alt forløp som normalt. Men med tvillingene var det en som konstant gråt mens den andre var helt rolig, og vi gjorde alt likt.
Paret fra Ringerike bestemte seg for å finne løsningen på problemet. Kolikk rammer opptil 25 prosent av de aller minste barna, og ekstrem gråt kan være tegn på en veldig alvorlig situasjon. Dessverre er det mye usikkerhet på grunn av manglende forskning og retningslinjer. Hvilken oppfølging man får fra helsetjenesten kan være noe tilfeldig. Kolikkbarna kan gråte sammenhengende i 3-6 måneder, og noen ganger enda lengre, ifølge Eleni.

Eleni Menti Larsen med tvillingene
– Vi kunne ikke kjøre bil til alle døgnets tider. De som har vært i samme situasjon skjønner hva vi snakker om. Man blir rett og slett desperat på barnets og egne vegne, forteller Eleni som understreker at kolikk er et komplekst system uten en klar årsak.
– Leger antar at kolikk skyldes et underutviklet tarmsystem, men det finnes ingen forskning som bekrefter dette.
– Helsedirektoratets råd har vært å holde ut, søke råd på helsestasjonen, og en antagelse om at barna ikke tar skade. Men det å gråte sammenhengende i fire-fem måneder er ikke greit. Nyere forskning og studier antyder at vedvarende gråt over flere måneder kan ha større konsekvenser for barnets utvikling og tilknytning enn tidligere antatt, sier Eleni og peker på flere studier som underbygger funnene.

Colic Button, en lydenhet som får barnet til å falle til ro
Overraskende oppdagelse
Løsningen kom som en overraskelse. De oppdaget ved en tilfeldighet at en spesiell lyd fikk barnet til å roe seg. Og ved å bruke ulike lydinnstillinger, fant de riktig lydnivå og mønster som fikk barnet til å slutte å gråte, sovne raskt og bedre.
Oppdagelsen har ført til utviklingen av en patentert lydenhet som nylig er sluppet på markedet, Colic Button®. Produktet er testet på flere barn i målgruppen og har den samme beroligende effekten forteller paret.

Produktet har blitt godt mottatt, nå gjenstår lansering i markedet for Eleni Menti Larsen
Fra idé til marked
Eleni meldte seg på en lokal innovasjonskonkurranse og det fikk snøballen til å rulle. Med lokale investorer i ryggen har man i samarbeid med MER Innovasjon, Tronrud Engineering, Nxtech, Ringerike Næringsfond, Innovasjon Norge og Norsk Katapult, utviklet et ferdig produkt.
Produktet som produseres på Topro elektronikk på Gjøvik, er en lydenhet med et tilpasset lydmønster som spiller en beroligende suselyd. Enheten er intuitiv og enkel i bruk for foreldre og helsepersonell.
– Lyden er nøye justert for å etterligne de lydene babyer hører i livmoren, noe som har vist seg å gi dem en følelse av trygghet og ro, forklarer hun.

Lydenheten plasseres nær barnet og gir en beroligene lyd som gjør at de faller i søvn
Vitenskapelig støtte
Ifølge paret viser studier at lyden fra livmor har en beroligende effekt på nyfødte. I en studie stoppet 86% av nyfødte å gråte når de hørte lyden og 30% sovnet. Dette er dokumentert gjennom EEG-målinger som bekrefter effekten av lyd på spedbarns hjerneaktivitet. Nyere forskning viser også at white noise er mer effektiv enn vugging for å roe kolikk hos spedbarn.
– Forskning underbygger teorien om at lyd har effekt. Vi har også fått vår løsning godkjent av REK (regionale etiske komite) for å forske på effekten av Colic Button på spedbarn rammet av kolikk, og en uavhengig sakkyndig uttalelse fra overlege øre-nese-hals spesialist som bekrefter at enheten er trygg å bruke på spedbarn, bekrefter Eleni.

For familien Larsen er livet tilbake til normalen, men håper at innovasjonen kan gi nye familier en bedre start
Veien videre
– Vårt mål er å sørge for at flest mulig nybakte foreldre og helsepersonell blir kjent med løsningen. Vi ønsker å gjøre produktet tilgjengelig slik at foreldre kan få tilgang gjennom helsevesenet, enten via fødeavdelingen, helsestasjoner eller med resept fra legen. Dette vil gjøre det enklere for foreldre å dra nytte av produktet og få den støtten de trenger.
– Det er viktig for oss at foreldre får den hjelpen de trenger, uten å måtte lete etter løsningen selv. Ved å innlemme produktet i helsevesenet, kan vi nå ut til flere og gjøre en større forskjell, sier paret.
I tillegg til å hjelpe barnet, håper de at dette vil redusere stressnivå og forbedre søvnkvalitet hos både baby og foreldre. De jobber nå med SINTEF og Prematurforeningen for å gjennomføre forskning og undersøke de sosiale effektene av produktet på hele familien.
– Vi ser at kolikk dessverre kan ha flere bieffekter senere i livet, dette ønsker vi å vite mer om.

Topro elektronikk er en av produsentene som har vært med i utviklingsløpet
Samarbeidspartnere
Gründerne har møtt mange utfordringer på veien, inkludert forsinkelser på grunn av korona og komponentmangel. De har fått uvurderlig støtte fra MER Innovasjon, Innovasjon Norge og lokale investorer som har trodd på prosjektet fra starten.
Håp og støtte
Den norske oppfinnelsen kan potensielt hjelpe utallige familier som sliter med kolikk, og med bistand fra et team i MTNC fikk paret hjelp til utvikling og produksjon.
– Dette er historien om utholdenhet og innovasjon, en påminnelse om at det ofte er de som kjenner problemet som finner løsningene. Lite tilsier at løsningen skal komme fra en eiendomsforvalter og miljøarbeider, men det gjorde den,sier Emma Østerbø som leder Katapulten på Raufoss som har bidratt i prosjektet.
– Teamet her har gitt råd om design og montering, og satt sammen en industriell verdikjede slik at design og produksjonsfasiliteter faktisk er kompatible. Innovasjonen er lokal, og nå skjer også produksjonen lokalt.
Kilder
Desperate foreldre rister babyen stille
Ubehandlet kolikk er et overgrep i seg selv
Studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1792397/
Studie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/783244/
Studie: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocn.13928