Industriekspertene: – Dette har vært et veldig givende prosjekt å ta del i

Tom Wasenden og Helge Iversen har bistått selskapet Opptatt på Lillehammer med å industrialisere deres produkt og produksjonsprosess.

Oppatt AS drives av Lars Thorsrud fra Lillehammer. Selskapet bygger gjenbrukbare moduler av restmaterialer fra trevareindustrien.

Modulene kan for eksempel brukes til å bygge et vanntårn og inngangsportal til festivalområder.

– Lars hadde en ide om å bruke restmaterialer som gikk til brenning på Lillehammer. Dette gjaldt store mengder, som egentlig er i bra forfatning til gjenbruk. Lars er en «tremann», så han syntes det var ille at det gikk til spille, derfor var hans ambisjon om å finne en god gjenbruksverdi, sier Wasenden.

I tillegg var Thorsrud sin tanke at produktene skulle kunne produseres hos arbeids- og inkluderingsbedrifter rundt om i landet.

– Jeg søkte hjelp hos Emma Østerbø, klyngeleder i NCE og MTNC, for å kunne utvikle en produksjon som kunne passe for slik bedrifter. Samtidig at det kunne industrialiseres for å sikre både lønnsomhet og kvalitet, sier Thorsrud.

Lars Thorsrud er mannen bak ideen


Lego som inspirasjon

Iversen og Wasenden dro derfor til Lillehammer for å se nærmere på produktet.

– Tremodulene som produseres er litt Lego-inspirert. Så vi kom inn og bidro til å lage en prosess hvor disse kunne produseres ved hjelp av enkle skisser, sier Wasenden.

Bedriften som produserte modulene i starten, var Lipro på Lillehammer. Thorsrud sin tanke er at det produksjonen skal kunne spres til flere lignende virksomheter, både i Norge og i Skandinavia.

– Dette har vært et veldig givende prosjekt å ta del i. Veldig trivelig. Det er veldig fint at Thorsrud har hatt virksomheter som Lipro i tankene for utviklingen av dette produktet, sier Wasenden og fortsetter:

– Vi har jobbet godt ett år sammen med Lars om dette og har fått bidratt med vår kompetanse innen blant annet masseproduksjon og kvalitetssikring.

Tom Wasenden og Helge Iversen har bidratt i prosjektet fra MTNC sin side


Avgjørende

Thorsrud syntes det var fint å jobbe med industriekspertene. Spesielt nødvendig var det for å få utfordret oppsettet han selv hadde sett for seg og for å kunne dra det videre til industrialiserte prosesser.

– Jeg vil si at det var nærmeste avgjørende for at vi har klart å få til et opplegg som fungerer. Skal vi få dette til å fly er «inputten» de har bidratt med avgjørende, sier Thorsrud.

Wasenden og Iversen er også godt fornøyd etter samarbeidet.

– Dette er ett av de prosjektene jeg husker og kommer til å huske godt. De prosjektene vi blir inkludert i er prosjekter vi vet vi har noe å bidra med inn i. Sier vi at vi kan hjelpe, så mener vi at vi har noe å komme med, sier Wasenden og fortsetter:

–Det er fint at vi litt voksne industrifolka kan brukes til dette. Det er hyggelig for oss å møtes, være sammen og i tillegg fortsette å løse problemer sammen.

Produktene en gjenbrukbare og har mange bruksområder