Fra enkel observasjon til en banebrytende forretningside

Christian Nordås sin reise som gründer startet med en liten gnist av inspirasjon; rotete varebiler. Øyeblikket førte til et modulbasert innredningssystem for varebiler og tilhengere, revolusjonerende for håndverkere og aktører hvor bilen er en del av arbeidsplassen. Med på lasset ble Katapulten ved MTNC. 

 


Tiden med “rotete” varebil for håndverkere er over

 

Fra observasjon til innovasjon 

Det hele startet med en simpel observasjon, rotete varebiler uten logisk oppbygning og behovet for en relevant problemstilling et innovasjonsfag under studietiden. Flymekanikeren og subsea-ingeniøren hadde fått los.  

Innsikten satte tankene i gang, og ideen om et modulbasert innredningssystem for varebiler og tilhengere ble født. Det ferdige systemet tilbyr enestående fleksibilitet, orden og tilgang til verktøy, og viktigst av alt; det fremmer både HMS og bærekraft gjennom sitt innovative design og materialvalg.

 

 Christian Nordås er nå klar for salg av sitt nye produkt


Risiko og belønning
 

Christian valgte å satse alt på gründerdrømmen. Forlot fast jobb, og med støttet av familie, egne sparepenger, og “fatter” som første investor, gikk han løs på en noe uviss fremtid. Tilskudd fra Innovasjon Norge og det lokale næringsfond ga noe finansiell støtte, men en urokkelige tro på prosjektet og timer han ikke visste eksisterte, har drevet prosjektet fremover. 

 


Ragnar Grimstad (t.h) har bistått Christian Nordås gjennom prosjektet i utviklingen av 3S Smart Slide System


Bistand fra Katapulten
 

Hjelp fra MTNC og Katapultprogrammet ble muliggjort gjennom Næringshagen Klar Bedrift AS i Nordhordaland. De pekte mot Raufoss-miljøet og Katapultprogrammet, kjent for ekspertisen innen manufacturing. Nordås satte kursen over fjellet, en reise som har vist seg som en uvurderlig ressurs. 

Første møtet og workshop ble gjennomført i 2021, et såkalt avklaringsprosjekt hvor et team med ressurser bistår med å vurdere gjennomføringsmuligheten i ideen. Hos Katapult-teamet ble Nordås’ detaljerte arbeidstegninger møtt med umiddelbar entusiasme. Katapult-teamet har videre bidratt med å finpusse ideen, ekspertise på materialvalg, styrkeberegning, produksjonsmuligheter, mulige produsenter og nettverksbygging. 

“Da jeg reiste hjem etter første møtet husker jeg at jeg satt å plystra på “Walking on sunshine”, humrer Nordås. Og fortsetter;

“Jeg så at de forstod konseptet og produktet, og at det var et team med nødvendig kompetanse. Da skjønte jeg at dette kom til å bli bra. Da ringte jeg fatter´n”.  

 

Tett samarbeid 

Gjennom to intensive workshops, fokuserte teamet fra Katapulten på produksjonsdetaljer, kostnadseffektivitet og kvalitet. Grimstad har videre fungert som mentor for Nordås, og har spilt en rolle i å veilede prosjektet fra konsept til virkelighet.   

“Dette er et skoleeksempel på hvordan denne type prosjekter kan lykkes”, bemerker Grimstad. 

For Nordås var samarbeidet med Katapulten en bekreftelse på at det ikke bare var han som så potensialet.  

“Han har vist et engasjement og en strukturerte tilnærming som man sjeldent ser. Kombinert med noe støtte herfra, har han forvandlet en god idé til et salgbart produkt på imponerende kort tid”, fortsetter Grimstad. 

 


Atle Jensen er nå administrerende direktør i Minel, men med lang fartstid fra industrien, var han en av de som bidro inn i prosjektet.
 

“Christian visste av erfaring hvor behovet lå, i tillegg var han var lydhør på hva andre i markedet hadde av behov. Samtidig tenkte han standardisering, både av eget produkt og i samspill med verktøykasser, oppbevaring og skuffeseksjoner, fra tidlig i konseptfasen”.

Og Jensen fortsetter;

“Kombinasjonen av engineering-evne og praktisk framstilling av prototyper har muligens bidratt til hurtig gjennomføring, og evnen til å sette de ulike ideene ut i praksis tidlig, samt rask digital prototyping”.

 


Ryddig og oversiktlig med muligheter for tilpasning


Et globalt potensial
 

Med et ferdig produkt er Nordås nå klar for neste utfordring – salg og ekspansjon. Med et salgbart produkt bak på hengerfestet, søkes både investorer og partnere for å realisere det globale potensialet. 

“Jeg ser et internasjonalt marked for produktet, med muligheter i alt fra varebiler og tilhengere til containere offshore. Alt kan innredes med modulsystemet, og er relevant for alle som har “utstyr på bil” som en del av arbeidshverdagen”, sier Nordås. 

To år fra tegnebrett til ferdig produkt, viser potensialet i et godt samarbeid, og kraften i en god idé, kombinert med hardt arbeid, risikovillighet og riktig støtte. 

 


Modulen kan frikobles fra bil og henger ved behov.

Fakta

Ideen Nordås har utviklet er et modulbasert innredningssystem for eksempelvis varebiler eller tilhengere. Løsningen gir håndverkere en helt annen fleksibilitet, orden og tilgang på verktøy under arbeid. Systemet kan enkelt monteres og gjør jobben enklere for håndverkeren ute på prosjekt. HMS er svært sentralt, det samme med bærekraft og fleksibilitet. Bygges i aluminium og det er norsk produksjon. Stor grad av gjenbruk.