Cod Cluster – et kraftsenter for torskefiske

Cod Cluster er en nasjonal hvitfiskklynge med 100 medlemsbedrifter som dekker hele verdikjeden og representert i hele Norge. Fokus er villfanget og oppdrettet torsk som bærekraftige ressurser, råstoff til fiskeforedlingsindustrien, og ikke minst – som sunn mat til verdens befolkning.

– Gjennom samarbeid, forskning og innovasjon skal vi bidra til helårlig aktivitet i næringa og et levedyktige kystsamfunn, sier Ørjan Nergaard som leder klyngearbeidet fra Båtsfjord, og med aktivitet langs hele kysten.

– Våre kystsamfunn har alltid samarbeidet, delt kunnskap og skapt bedre løsninger. En kombinasjon av sunn konkurranse, men også en erkjennelse om at det kreves samarbeid. Slik sett er dette RAUT-prosjektet midt i blinken for oss, fortsetter han.

I 2023 ble Cod Cluster en Katapult-node gjennom et pilotprosjekt i regi av SIVA. Man slo sammen flere nettverk og kraftsamlet, nå legges strategien for økt nasjonal bærekraftig verdiskapning av norsk sjømat. Økt eksport, mer lokal bearbeiding, helårsarbeidsplasser og økt lønnsomhet.


Ronny Isaksen og Ørjan Nergaard leder prosjektet for Cod Cluster


“ILAG for levedyktige kystsamfunn»

– I 2022 kom vi i kontakt med Raufossmiljøet. SIVA utlyste et pilotprogram med Katapultene som verktøy ut i distriktene. Det ble en øyeåpner, fortsetter Nergaard.

Cod Cluster har tidligere hatt prosjekter med Lean lab på Raufoss. Man var ikke ukjent med MTNC, men det direkte samarbeidet ble en ny erfaring og øyeåpner.

– Aha-opplevelsen har vært den kompetansen som ligger i Raufoss-miljøet. Det var vi ikke klar over. Store aktører som har jobbet med avansert utvikling, et stort kompetansenettverk og en tydelig metodikk som vi nå får tilgang på, sier Ronny Isaksen som leder RAUT-prosjektet.

– I vårt prosjekt har vi gått analytisk til verks, og MTNC som prosjektdeltaker har kommet med innspill og vurdert hva de mener er viktig. Når vi er ferdige med prosjektet, skal vi ha en prototype på plass, enten på papir eller digitalt, forteller Isaksen.

 

En fisk er ikke en fisk

Svært forenklet er prosjektet en todelt automatiseringsprosess, basert på villfisken. Prosjektet skal bidra til å samle kompetanse som skal deles videre i CodCluster-nettverket. Man erverver erfaringer og kunnskap på vegne av alle.

– En fisk er ikke en fisk. Fabrikkene på Raufoss har full kontroll på hva som kommer inn. Et fiskemottak får ei kasse som inneholder alle størrelser, alle slag og alle kvaliteter – ekstreme variasjoner som gjør automatisering og robotisering utfordrende, forklarer Nergård.   

Bransjen har kommet et stykke på vei med vannskjæring og noe bruk av roboter, men en fisk kan utgjøre så mye som 100 biter! Villfisk er fagkunnskap som håndteres der og da, og kan ikke sammenliknes med oppdrettslaks hvor man har mer kontroll på råvarene som kommer på bearbeidingsbordet.

– Automatisering av noen manuelle arbeidsoppgaver skal vi lykkes med, og selv det kan utgjøre mye. Målet er økt bearbeidingen av hvitfisken i Norge, og dette prosjektet er en del av det, avslutter Nergaard.